Lockdown: meer tijd om uw auto te laten keuren

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Na maatregelen van de federale regering om de verspreiding van het coronavirus te beperken, werden de keurstations gesloten.

Gebruikers die hun auto in deze periode moesten laten controleren, krijgen extra tijd om naar keuringscentra te gaan. De drie gewesten hebben besluiten aangenomen betreffende de verlenging van de geldigheid van het technische keuringscertificaat. Wat houden deze precies in?

In Wallonië: verlenging met 6 maanden
In Wallonië wordt de geldigheidsdatum van het keuringsattest automatisch verlengd met 6 maanden. Deze maatregel heeft alleen betrekking op voertuigen die tussen 1 maart en de laatste dag van insluiting moesten worden aangeboden. Rode certificaten worden niet automatisch verlengd en hun eigenaren moeten de geconstateerde tekortkomingen corrigeren. Na opheffing van de inperkingsmaatregelen zal de Waalse regering overgangsregelingen treffen met een extra periode die afhangt van de totale duur van de insluiting.

In Brussel: verlenging met 6 maanden
De geldigheidsdatum van het keuringscertificaat wordt vanaf 1 maart met 6 maanden verlengd, zoals in Wallonië. Na beëindiging van de corona-maatregelen worden de certificaten voor technische controle die de maand na de heropening van technische controlecentra verstrijken, met 2 maanden verlengd.

In Vlaanderen: verlenging met 4 maanden
In Vlaanderen wordt de deadline verlengd met 4 maanden na het einde van de corona-maatregelen. Dit betekent dat als de maatregelen 2 maanden duren, deze vertraging, met uitzondering van enkele dagen, praktisch vergelijkbaar zal zijn met andere regio's. Dit geldt bovendien voor voertuigen waarvan de geldigheid op 13 maart afloopt.
Goed om te weten: de technische controlecentra en de opleidingscentra van Code 95 hadden op 18 maart hun deuren gesloten. De overheid heeft echter besloten de technische controlecentra vanaf 25 maart 2020 te heropenen voor bedrijfswagens, transportvoertuigen, bussen en voorrangsvoertuigen.

Hoe zit het met uw verzekering?
Als u rijdt zonder geldig technisch controlecertificaat riskeert u in principe een politieboete. Dit zal uiteraard niet het geval zijn tijdens de verlengingsperiode.
Indien u een autoverzekering hebt afgesloten bij Curalia, blijft Baloise Insurance dekking verlenen. Zij voorziet zelfs in een afstand van verhaal voor de waarborgen BA Motorvoertuigen, Omnium en CMR in volgende gevallen:
• een verlopen technisch inspectiecertificaat, van 18 maart 2020 tot 8 april 2020 inbegrepen;
• een ongeldig rijbewijs dat vanaf 18 maart 2020 niet administratief kon worden verlengd op voorwaarde dat de opleiding en medische keuringen werden gevolgd tot en met 17 maart 2020.

Voor aanvullende informatie over uw autoverzekering kunt u altijd met prioriteit contact met ons opnemen via info@curalia.be of door te bellen naar 02 / 735.80.55