Kinesisten: wel of niet toetreden tot de wijzigingsclausule M18?

Deel
FacebookLinkedInInstagram
De circulaire van het RIZIV met betrekking tot de wijzigingsclausule M18 is begin februari 2019 naar de kinesitherapeuten verstuurd. Hierdoor heeft u tot 3 maart 2019 de tijd om al dan niet toe te treden tot de wijzigingsclausule M18.

Enkele belangrijke praktische aspecten:
•    Volgens Art.6 §1 van de overeenkomst M/18, die trouwens van kracht blijft, moet de kinesitherapeut zijn of haar conventiestatus duidelijk zichtbaar afficheren in de wachtzaal en desgevallend op zijn website.
•    Enkel wat tot de RIZIV-nomenclatuur behoort kan via een getuigschrift voor verstrekte hulp geattesteerd worden. Niet-vergoedbare verstrekkingen, verstrekkingen zonder tegemoetkoming van de ziekteverzekering en verstrekkingen die niet onder de nomenclatuur vallen (bv. osteopathie) worden aangerekend via een af te leveren bewijsstuk aan de patiënt. 
•    U kunt het derdebetalerssysteem toepassen voor een patiënt indien u dit wenst, ongeacht het feit of u geconventioneerd bent of niet.

Toetreden tot de wijzigingsclausule M18:

  • indien u in 2018 reeds geconventioneerd was en geconventioneerd wil blijven, dan hoeft u niets te doen    

  • Als u zich conventioneert in 2019, dan is dit voor het hele jaar.  U dient zich te houden aan de honoraria vastgelegd in de wijzigingsclausule M18. Het aanrekenen van supplementen is daarbij verboden.

Niet toetreden tot de wijzigingsclausule M18:

  • Was u in 2018 reeds gedeconventioneerd en wenst u dit te blijven, dan hoeft u niets te doen. Axxon raadt u toch aan uw conventiestatus op MyRiziv even te checken.

  • Was u in 2018 geconventioneerd en wenst u te deconventioneren, dan moet u uw status wijzigen op MyRiziv. MAAR weet dat u enkel kunt afwijken van de honoraria vanaf het ogenblik dat de wijziging is gepubliceerd in het Belgisch staatsblad. 


Bron: Axxon