Hoe kunt u zich tegen cybercriminelen beschermen?

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Na de cyberaanval op ASCO Zaventem in juni vorig jaar, is weefgetouwenfabrikant Picanol nu het slachtoffer van ransomware. Het zou mogelijk gaan om de grootste cyberaanval ooit op een Belgisch bedrijf. Maar hoe kunt u zich tegen dergelijke cyberaanvallen beschermen?

Ransomware: de beruchte gijzelsoftware
De Ieperse wereldmarktleider in weefmachines werd vorige week zondag slachtoffer van een enorme cyberaanval waardoor het bedrijf voor lange tijd stillag. De cybercriminelen maakten hierbij gebruik van zogenaamde ransomware. Dat is een stukje software die men op een computer of netwerk plaatst en de gegevens ervan versleutelt. In ruil voor toegang tot de gegevens, vragen de hackers grote sommen losgeld. Spoiler: in vele gevallen houden de hackers zich niet aan hun afspraken. Op het moment dat de ransomware op uw netwerk staat, is het dus eigenlijk al te laat. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Het geliefkoosde doelwit: bedrijven en ondernemingen
Hoewel er verschillende vormen van ransomware bestaan, is het doel van de hackers nagenoeg altijd hetzelfde: het bemachtigen van geld, vaak in de vorm van bitcoins. Ondernemingen beschikken natuurlijk over een groter kapitaal dan particulieren, waardoor cyberhackers bijna altijd hun pijlen op deze eerste richten. Vaak wordt deze ransomware op maat gemaakt voor een specifiek bedrijf, wat het geval is bij Picanol. De hackers hebben de software met andere woorden speciaal geschreven rekening houdend met het soort beveiliging en netwerk van het bedrijf. Het spreek dus voor zich dat u zich als zelfstandige ook tegen cyberaanvallen dient te beschermen.

De Cyber Protection polis: laat niets aan het toeval over
Bij Curalia zijn we al langer op de hoogte van ransomware-aanvallen: elke maand contacteren enkele apothekers ons na hacking. Daarom heeft Curalia in samenwerking met AXA een unieke dekking Cyber Protection samengesteld, die u middels 6 dekkingen beschermt tegen de gevolgen van cyberaanvallen. Neem geen risico en bekijk hier ons aanbod. 
Let op: deze verzekering beschermt u enkel tegen de materiële en financiële gevolgen van een cyberinbraak. Hieronder sommen we enkele tips op die u tegen cyberaanvullen kunnen beschermen.

  • Leer valse mails herkennen: deze vorm van cybercriminaliteit is de meest voorkomende en wordt ook wel ‘phishing’ genoemd. Cybercriminelen proberen vaak misbruik te maken van iets waar u in gelooft of iemand die u kent. Controleer altijd de afzender en controleer het e-mailadres waarmee de mail werd verstuurd. Wees altijd kritisch tegenover de inhoud: spreekt deze persoon u persoonlijk aan? Probeert deze u te verleiden om iets te doen? Let er op dat u nooit zomaar op een link klikt! Veelal vindt ransomware op die manier de toegang tot uw computer of netwerk!

  • Doe regelmatig updates: houd zowel het besturingssysteem op uw computer/smartphone als de apps up to date. Veelal hebben deze de functie om een beveiligingslek in uw systeem op te lossen! Het is dus ten sterkste aan te raden om automatische updates van uw besturingssysteem en apps toe te laten (dit staat normaal standaard ingesteld). Windows-gebruikers kunnen extra software installeren die dit garanderen (bv. Patch my pc).    

  • Gebruik sterke en verschillende wachtwoorden: het is een slecht idee om wachtwoorden te gebruiken die simpele woorden, cijfercombinaties of uw eigen gegevens bevatten. De regel is: hoe langer en complexer uw wachtwoord, hoe beter. Dat betekent dus: een combinatie met cijfers, tekens, hoofdletters en kleine letters! Er bestaan zelf kluizen die uw wachtwoorden opslaan, zoals Lastpass. Zo kunt u met één wachtwoord al uw wachtwoorden raadplegen. Deze software is uiterst veilig.

  • Scan uw computer met virussoftware: hoewel Windows en Mac OS zelf sterke beveiligingsmechanismen ingebouwd hebben, is het toch een goed idee om een extra virusscanner of firewall aan te schaffen. Hier kunt u een lijst vinden van betrouwbare virusscanners. Hier vindt u een lijst terug van anti-ransomsoftware.

  • Maak regelmatig back-ups: dit is eerder een manier om uw gegevens te recupereren na een cyberaanval, maar is van enorm groot belang. Back-ups, oftewel kopieën van uw gegevens, koppelt u best (fysiek) los van uw computer of netwerk. Een goed alternatief is deze te bewaren in een andere ruimte of om deze in de cloud te zetten. Ook maakt u best meerdere kopieën en bewaart u deze op andere plaatsen. Tenslotte dient u ook deze kopieën te testen. Zijn deze gemakkelijk in te stellen? Recupereren de back-ups al uw gegevens? Laat niets aan het toeval over!

Meer tips en informatie vindt u op de overheidswebsite Safeonweb.