Is het einde van cryptomunten in zicht?

Deel
FacebookLinkedInInstagram
De afgelopen maanden hebben cryptomunten het zwaar te verduren gekregen. Gedurende de coronapandemie kende crypto een ongeziene groei, met Bitcoin op kop, maar 2022 lijkt een rampjaar te worden voor iedereen die digitale munten bezit. Door de oorlog in Oekraïne, de stijgende rentes en hoge inflatie zijn cryptomunten in vrije val, waardoor het vertrouwen van veel beleggers een zware deuk heeft gekregen. Maar is er nog licht aan het einde van de (crypto)tunnel?

De munt in vrije val

We schrijven 21 november 2021: Bitcoin bereikt een recordwaarde van $68.000, meer dan een verdubbeling van de waarde aan het begin van het jaar 2021 ($29,329.65) en bijna een vertienvoudiging van de startwaarde in 2020 ($7,200.17) is. Ook andere coins zoals Ethereum of XRP volgen de stijgende koers van de moedermunt der crypto. “To the moon”, klinkt het bij cryptoverzamelaars, die geloven dat de munt in 2021 gemakkelijk de kaap van $100.000 kan bereiken.

Talloze investeerders en banken geraken geïnteresseerd in het sprookjesverhaal van cryptomunten en ook de man in de straat ziet geen graten in het investeren van enkele honderden euro’s in het digitale goud. What could possibly go wrong? Ook u hebt ongetwijfeld de advertenties van cryptoplatformen zien voorbijkomen op smartphone of pc. Het laatste jaar heeft crypto ingang gevonden bij het grote publiek. En iedereen wil een stukje van de taart.

Echter, aan alle mooie sprookjes komt een einde. In mei 2022 gebeurt het onvermijdelijke: Bitcoin zakt weg naar $29,000 om uiteindelijk in juni met de historische kaap van $20,000 te flirten. Het vertrouwen lijkt weg bij veel investeerders en we komen terecht in wat men een bear market noemt: de waarde van alle munten is dalende. Maar is dit nu echt het einde van crypto? Of is het een noodzakelijke fase in het levensverhaal van crypto?

Bear market als stresstest

Dat laatste is inderdaad wat heel wat experten geloven. Sterke dalingen op en het daarmee samengaand failliet van bedrijven is een constante op de markt en onderdeel van een proces waarbij ‘het kaf van het koren wordt gescheiden’. Hierdoor verdwijnen bedrijven en munten zonder stevige fundering of praktisch nut en gaan investeerders minder risicovol te werk. Dat ‘kaf van het koren’ scheiden kan men trouwens wel letterlijk nemen. Nog dit jaar zagen zo’n 250.000 handelaren hun rekening gesloten worden in een waar liquidatiebad. Deze investeerders hadden leencontracten afgesloten bij cryptobanken en enorme winstmarges ingesteld. Door een plotse daling van de munten, hadden de investeerders geen reserve meer op hun wallet staan, waardoor hun account werd geblokkeerd. In een bear market worden dergelijke risicovolle investeringen onverbiddelijk afgestraft.

bitcoin

Experten halen logische redenen aan voor deze bear market. Vooral de inflatie en oorlog in Oekraïne in zou een grote rol spelen in de waarde van de munten. De klassieke beurzen volgen immers dezelfde trend: ze kleuren rood en de aandelen dalen fors. In dit opzicht is de daling van cryptomunten helemaal niet zo vreemd.

De noodzakelijke stresstest die cryptocurrencies momenteel ondergaan, kan bijgevolg zelfs reden geven tot lichte positiviteit, al moeten de evoluties wel op lange termijn bekeken worden, volgens Lucy Gazmararian, oprichter en managing partner van Token Bay Capital: "In een bear market wordt irrationeel en roekeloos gedrag niet meer beloond. Ondernemers kunnen zich focussen op de langere termijn en zich bezighouden met het opbouwen van duurzame bedrijven. Als de marktomstandigheden dan weer veranderen, zijn het deze ondernemers die beter gepositioneerd zijn om op te schalen."

Regulering van de digitale munt

Een ander punt die experten aanhalen, is het ontbreken van regulering van cryptomunten, wat de stabiliteit ervan ondermijnt. De regulatie van crypto zou er op termijn voor kunnen zorgen dat de koers van munten stabieler wordt en dat er geen waarde aan munten wordt toegekend waar geen praktisch nut of project achter schuilt. Het ontbreken van regulatie is inderdaad een zwaard dat aan twee kanten snijdt: enerzijds laat dit toe om op korte tijd enorme woekerwinsten te boeken, anderzijds zorgt het er ook voor dat de waarde van de munten op korte tijd snel kan dalen.

Landen als China probeerden al crypto aan banden te leggen door geen transacties van Chinese banken meer toe te staan in en uit de cryptomarkt. En ook binnen de EU zijn er concrete plannen om crypto te gaan reguleren. Het is dus niet een kwestie van of, maar van wanneer cryptomunten aan wetten onderhevig worden.

crypto-munt

Zoals reeds opgemerkt hoeft een regulering niet per se negatief te zijn: het kan er voor gaan zorgen dat cryptomunten een stabielere koers gaan varen. Aan de andere neemt het reguleren van crypto datgene waar het in essentie voor staat, weg: absolute financiële vrijheid om waar ter wereld geld te investeren zonder inmenging van hogerhand én de mogelijkheid om transactieloos geld te versturen naar wie dan ook ter wereld. Het is een technologie dat de vrijheid van het individu om te sparen en te verhandelen verzekert, iets waar de traditionele banken nooit in geslaagd zijn. Wordt zeker vervolgd!

Bronnen:

De Tijd

Bitcoin.nl

Cryoto-insiders.nl

Blockchain-media.org

btcdirect.eu

blockchain-media.org

Cryoto-insiders.nl