De vorm van de internationale motorrijtuigverzekeringskaart (groene kaart) verandert

auto
De internationale motorrijtuigverzekeringskaart, beter gekend als de “groene kaart”, is het officiële bewijs dat het genoemde motorrijtuig door een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is gedekt. U ontvangt dit document van uw verzekeraar.

Vanaf 1 juli 2020 verandert de vorm van deze motorrijtuigverzekeringskaart. Deze zal dan niet meer op groen papier gedrukt worden, maar:
-    Ofwel op wit papier
-    Ofwel in elektronische vorm op een witte achtergrond

Sommige verzekeraars zullen ervoor kiezen om de witte kaart toch naar u op te sturen, zodat u altijd een exemplaar bij u hebt. Bij politiecontroles kan het immers gebeuren dat u het digitaal exemplaar niet meteen terugvindt op uw smartphone.

Opgelet: Als u ervoor kiest ze op uw smartphone op te slaan, vergeet dan niet het document te delen met de andere bestuurders, ook al zijn die occasioneel. Voorbeelden hiervan zijn alle leden van uw gezin die het voertuig ook af en toe besturen, de buurman die uw voertuig leent of uw garage wanneer zij uw voertuig meeneemt voor een technische controle... Ze moeten immers allemaal kunnen bewijzen dat het voertuig goed verzekerd is bij een controle, een ongeval...

Tip: Indien u naar het buitenland reist, raden wij u aan om altijd een papieren versie bij te hebben. Op die manier kunt u, indien u wordt geconfronteerd met technische problemen of diefstal van uw smartphone, toch de nodige documenten voorleggen. Het is ook mogelijk dat de autoriteiten van het bezochte land enkel een gedrukt document aanvaarden.

Een beschrijving van het model van de nieuwe motorrijtuigverzekeringskaart kunt u hier terugvinden.

Blijft mijn groene kaart na 1 juli 2020 dan nog geldig? Tot 31 december 2021 blijven de groene, dubbelzijdige, internationale motorrijtuigverzekeringskaarten waarvan de geldigheidsduur nog niet is verlopen, geldig. Vanaf 1 januari 2022 zijn enkel nog de elektronische versie op een witte achtergrond of de witte papieren versie geldig.

(Bron: economie.fgov.be)