De reisverzekering: een noodzakelijke aanvulling op de verplichte ziekteverzekering

Deel
FacebookLinkedInInstagram
De zomer is in aantocht. Dat betekent voor velen op reis vertrekken met familie of vrienden. Als Belg bent u door uw mutualiteit standaard gedekt voor medische kosten in het buitenland. Maar die ziekteverzekering is beperkt en is, afhankelijk van uw mutualiteit, niet in elk land ter wereld geldig. Bij Curalia bieden we u een reisverzekering op maat, die u naar keuze kunt samenstellen. Zo’n verzekering kan al vanaf € 62 per jaar.

De verplichte ziekteverzekering

Als Belg geniet u voor onverwachte medische kosten van een aantal basisdekkingen via de verplichte ziekteverzekering van uw ziekenfonds of de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Bij alle mutualiteiten, behalve Helan, kunt u bij medische problemen bij de noodcentrale van Mutas terecht, die u bijstaat met advies, en eventuele repatriëring. Bij Helan heet die reisbijstand ‘Mediphone Assist’.

Een aparte reisverzekering als noodzakelijke aanvulling op uw mutualiteit

In heel wat gevallen zal deze verplichte ziekteverzekering niet volstaan om alle medische kosten te dekken. Ten eerste is deze ziekteverzekering niet ongelimiteerd qua bedrag. Als u in het buitenland een dure hospitalisatie of operatie moet ondergaan, zal uw mutualiteit vaak niet volledig tussenkomen. U kunt een aparte reisverzekering dus eigenlijk zien als een aanvulling op de verplichte ziekteverzekering. Zo bent u voor een jaarlijkse reisverzekering vanaf € 62 per jaar al verzekerd voor medische kosten tot en met € 250.000. Voor één enkele reis kunt u zich vanaf € 7 al laten verzekeren voor hetzelfde bedrag. 

Daarnaast komen niet alle mutualiteiten tussen bij medische kosten buiten Europa*. Als u bijvoorbeeld naar de VS trekt, zult u afhankelijk van uw mutualiteit vaak zelf voor (een deel van) de medische kosten en repatriëring moeten instaan. De taalbarrière en organisatie van de zorginstellingen in dergelijke werelddelen maken de situatie er natuurlijk niet gemakkelijker op. Met een reisverzekering heeft u toegang tot een nummer dat 24/7 bereikbaar is om u de nodige hulp ter plaatse te bieden.

vakantie-koppel

Een laatste element is het aantal personen dat kan gerepatrieerd worden. De meeste mutualiteiten stellen dat naast het slachtoffer slechts één persoon mee kan teruggenomen worden naar België. Als u dus met het volledige gezin op reis bent, zult u voor de terugkeer van de overige personen zelf moeten instaan. De reisverzekering voorziet vervoer/repatriëring van de zieke/gewonde en de terugkeer van de andere verzekerden. 

Bovendien dekt een reisverzekering meer dan enkel de medische kosten en repatriëring. Zo kunt u kiezen voor aanvullende dekkingen, zoals uw bagage, verlengd verblijf, terugbetaling van niet-genoten vakantiedagen als gevolg van het medische voorval en nog veel meer. Naargelang uw situatie en noden, stellen wij de gepaste verzekering voor u samen.

*voor een uitgebreide lijst, raadpleeg de website van uw mutualiteit.

De annulatieverzekering

De annulatieverzekering is een optionele aanvulling op de reisverzekering die de kosten van uw reis dekt als u deze moet annuleren bij onvoorziene gebeurtenissen, zoals:

  • ziekte, ongeval, overlijden van de verzekerde en verwanten tot en met de derde graad;
  • zwangerschap voor zover de reis voorzien was in de laatste 3 maanden van de zwangerschap en deze zwangerschap niet bekend was toen de reis werd geboekt;
  • de weigering van visum;
  • ontslag, onvrijwillige werkloosheid, nieuwe arbeidsovereenkomst;
  • enzovoort…

Deze annulatieverzekering is geldig voor reizen in nagenoeg alle landen in de wereld, behalve degene die uitgesloten zijn in onze IPID-fiche die u hier kunt nalezen.

Geïnteresseerd? Praat erover met een raadgever uit uw regio. Samen stellen we voor u de gepaste reis- en annulatieverzekering samen.