Brand in huis: pas op voor uw batterijen en smartphones!

smartphone
Smartphones, tablets en draagbare batterijen zijn regelmatig de oorzaak van woningbranden.

Ook u heeft er waarschijnlijk een gewoonte van gemaakt uw smartphone en tablet 's avonds voor het slapengaan op te laden, maar wist u dat dit de kans op brand in huis vergroot?

Eenmaal het apparaat volledig opgeladen is, bestaat er een risico op oververhitting van de batterij, wat kan leiden tot vonken. Een draagbare accu levert erg veel energie, maar de keerzijde is dat deze snel brandbaar wordt bij kortsluiting of overlading. Ook kunnen elektrische fietsen, smartphones, tablets en laptops ‘s nachts een volledige ruimte verwarmen. Dit is de oorzaak van vele branden.

Enkele preventieve tips om uw apparaten veilig op te laden en het risico op brand te verminderen:

• Gebruik enkel de originele oplader en kabel die bij het apparaat zijn geleverd. De goedkopere varianten zijn vaak minder veilig.

• Als u een elektrische fiets koopt, kies dan voor een kwaliteitsmodel. Sommige leveranciers van goedkope e-bikes gebruiken accu's van lagere kwaliteit, met alle risico's van dien.

• Zorg ervoor dat uw apparaten, batterijen en laders hun warmte goed kunnen afvoeren. Laat uw smartphone niet onder een kussen of deken liggen en laad uw elektrische fiets niet onder een hoes op.

• Laad uw apparaten overdag of 's avonds op (vermijd ze' s nachts op te laden), wanneer u in de buurt bent. Haal de stekker uit het stopcontact als uw batterij of accu vol is en haal de oplader uit het stopcontact als u weg moet. Als het apparaat langer dan nodig is aangesloten, kan het oververhit raken.

• Laat uw oplader niet in het stopcontact zitten zonder dat er een apparaat op is aangesloten. Versleten of defecte laders kunnen gevaarlijk warm worden.

• Laad het apparaat of de elektrische auto bij voorkeur op in de buurt van een rookmelder.

• Gooi defecte laders of kabels meteen weg.

• Plaats uw apparaat of batterij tijdens het opladen altijd op een stabiele en niet-ontvlambare plaats en zorg ervoor dat deze vrij is van obstakels.

• Zorg ervoor dat u geen nooduitgang blokkeert. Plaats uw elektrische fiets daarom niet in de gang die naar de voordeur leidt. In geval van brand is het mogelijk dat u uw woning niet kunt verlaten.

• Leg een batterij niet in direct zonlicht: uw batterij zal bij hoge temperaturen sneller verslijten en ontladen worden. Pas op dat uw batterij ook niet te koud wordt, zo loopt deze sneller leeg en kan zelfs in slaapstand gaan tot deze weer warm is. Om kortsluiting te voorkomen, kunt u uw batterijen best uit de buurt van vocht, regen en sneeuw houden.

• Mededeling voor rokers van elektronische sigaretten: bewaar uw batterijen in een daarvoor bestemde tas. Stop ze nooit los in uw broekzak of tas, want als ze in contact komen met metalen voorwerpen (sleutels, munten, enz.), kan er kortsluiting optreden en kunnen deze batterijen exploderen en ernstige brandwonden veroorzaken.

• Overweeg een brandverzekering af te sluiten met uitgebreide garanties. Zo krijgt u een passende vergoeding bij schade door woningbrand.
 

Meer info over de brandverzekering? Neem contact met ons op of vraag een offerte aan.