Barbecue in de tuin: welke verzekeringen hebt u nodig in geval van schade?

bbq
Stel: u organiseert een barbecue met enkele vrienden, maar op een gegeven moment loopt het fout: iemand raakt per ongeluk verwond of uw terras wordt beschadigd. Welke verzekering komt in deze gevallen tussen?

Er is lichamelijke schade

Een ongeluk is snel gebeurd, zeker wanneer er reeds wat glaasjes alcohol zijn gedronken. Iemand stoot bijvoorbeeld de barbecue per ongeluk omver en veroorzaakt hierbij lichamelijke schade. In deze gevallen komt de familiale verzekering (BA Gezin) tussen, op voorwaarde dat de schade door een derde (tegenpartij) wordt veroorzaakt.

Daarnaast kan de hospitalisatieverzekering ook een rol spelen in dergelijke situaties. Bij een ziekenhuisopname worden de medische kosten immers achteraf terugbetaald.

Er is materiële schade

Wanneer er door toedoen van een barbecue schade ontstaat aan het terras of uw woning zelf, kunt u rekenen op uw brandverzekering. Er ontstaat bijvoorbeeld een steekvlam die heel wat materiële schade veroorzaakt.

Indien de barbecue schade veroorzaakt aan de woning van de buren, kunt u zich opnieuw beroepen op de familiale verzekering.

Tot slot: enkele handige tips om veilig te barbecuen en schade te voorkomen:

1. Plaats de barbecue op een veilige afstand van omheiningen, schuttingen, meubels, enzovoort. Zo kan er bij een steekvlam veel moeilijker schade ontstaan

2. Plaats de barbecue uit de wind: vuur is onvoorspelbaar en kan oplaaien bij een stevige windstoot

3. Gebruik liefst aanmaakblokjes en gebruik geen benzine of petroleum om het vuur aan te maken

4. Stel een ‘BOB BQ’ aan, met andere woorden: iemand die geen alcohol drinkt terwijl hij de barbecue in de gaten houdt. De reden hiervoor spreekt voor zich

5. Laat de barbecue rustig smeulen en uitdoven na gebruik en ruim niet meteen op. Dit kan schade veroorzaken.

Bron: verzekeringen.be - brandweer.nl