Skip to main content

17 May 2019

Aanvullend pensioensparen: noodzakelijker dan ooit

Het lijkt op dit moment misschien een ver-van-uw-bedshow, maar denken aan uw financiële situatie eenmaal u op pensioen bent, is wel degelijk belangrijk. Terwijl loontrekkenden met een volledige loopbaan een wettelijk pensioen genieten van zo’n 60% van hun laatst verdiende nettoloon, ligt dit voor zelfstandigen een flink stuk lager.

Voor zelfstandigen die een loopbaan van 45 jaar achter de rug hebben, bedraagt het wettelijk minimumpensioen momenteel slechts € 1.236,45 als alleenstaande en € 1.566,79 als gezinspensioen per maand. Dat is een stuk minder dan hun beroepsinkomen, waardoor aanvullend sparen sterk aangeraden is.

Daartegenover staat de schatting dat een alleenstaand gepensioneerde gemiddeld € 2.330 per maand uitgeeft. Voor koppels wordt dat bedrag individueel op € 1.865 per maand geschat. Bovendien zult u wellicht langer leven dan uw ouders, en dus ook een iets groter spaarpotje nodig hebben. En dan gaan we er nog van uit dat het huidige sociale zekerheidssysteem binnen een aantal jaren onveranderd blijft, wat met de huidige vergrijzing geen zekerheid is.

Toch is er geen reden om te vrezen voor uw toekomst, des te meer om deze bewust in eigen handen te nemen en een spaarpotje aan te leggen. Voor de zelfstandige is dit fiscaal nog steeds het interessantst via een VAPZ (Vrij aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen). Als u een VAPZ met solidariteit neemt, kunt u tot 9,4% van uw inkomen sparen en daar meer dan 50% fiscaal van recupereren. Bovendien verlaagt u het bedrag waarop uw sociale bijdragen berekend zijn. Daardoor recupereert u nog bij 20%. Het is dus DE MEESTE VOORDELIGE oplossing.  Bij een VAPZ zonder solidariteit kunt u maar 8,17% van uw inkomen storten: uw pensioenkapitaal is dus lager dan met een VAPZ met solidariteit en u geniet niet van de bijkomende waarborgen die uw sociale bescherming uitbreiden tijdens uw carrière.

Ook voor bedienden is een VAP (VAP) de fiscaal voordeligste manier om een aanvullend pensioen mee op te bouwen. U mag 9,4% van uw jaarinkomen op een contract MET solidariteit storten en op die manier genieten van de fiscale voordelen van 50% of meer. Curalia raadt u ten sterkste aan om elk jaar een bedrag te storten op uw VAP(Z)-contract om aan het einde van uw loopbaan een comfortabel pensioen over te houden. Ga uit van uw eigen sterkte en speel op zeker: contacteer ons via 02/735.80.55 of stuur een mailtje naar info@curalia.be voor meer informatie.
 

Gerelateerd nieuws