De sociale pensioenovereenkomst: de unieke 2-in-1-oplossing van Curalia

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Als zorgverlener kan het ingewikkeld zijn om uw weg terug te vinden in de verschillende pensioenopbouwformules.

Daarom kiest Curalia voor eenvoud en helderheid. In tegenstelling tot de meeste banken en verzekeraars, biedt Curalia een 2-in-1-pensioencontract aan. Dat betekent: een Sociale Pensioenovereenkomst waar zowel de RIZIV-premie als eigen persoonlijke bijdragen op kunnen gestort worden, met de beste fiscale en sociale voordelen op de markt.

Dat zowel bediende als zelfstandige zorgverleners baat hebben bij een aanvullend pensioen, is een understatement. Het dient als een broodnodige aanvulling op het wettelijk pensioen om hun levensstandaard na pensionering te garanderen.

Het probleem is dat u door het aantal verschillende pensioenformules misschien het bos niet meer door de bomen ziet. U kunt zich met andere woorden afvragen: welke pensioencontracten gebruik ik in welke volgorde? Met onze calculator Optimum Pension kunt u dit eenvoudig voor uw persoonlijke situatie berekenen.

Een ding is echter zeker: u begint het best te sparen op een Sociale Pensioenovereenkomst of SVAPZ, omdat dit contract het hoogste fiscale voordeel biedt, namelijk tot 54%. U kunt er een maximumbedrag van € 4.440 op storten in 2023. De voordelen:

  • Fiscaal aftrekbaar op dezelfde manier als sociale bijdragen

Resultaat: Op € 4.440 recupereert u meer dan € 2.397 (54%) via de fiscaliteit.

En de zelfstandige recupereren +/-10% meer door de lagere sociale bijdragen

  • Betreft de bescherming: deze overeenkomst voorziet in een verhoogde sociale bescherming voor moeilijke situaties (arbeidsongeschiktheid, invaliditeit, overlijden, enz.) tijdens de loopbaan.
raadgever

In tegenstelling tot de meeste banken of verzekeraars, biedt Curalia een 2-in-1-contract aan. Dat betekent dat zowel RIZIV-premies als persoonlijke stortingen op één en hetzelfde contract kunnen gebeuren. Het voordeel hiervan is veelzijdig:

  • Met één contract komt u sneller aan het minimumbedrag van €10.000 om een voorschot op polis te verkrijgen (bv. voor de financiering van een renovatie aan uw huis)
  • In plaats van op verschillende contracten, kunt u uw verzamelde pensioenkapitaal klaar en duidelijk op één contract volgen
  • Het contract blijft geldig ongeacht veranderingen van statuut. Als u bijvoorbeeld uw statuut van zelfstandige naar bediende verandert, behoudt u de mogelijkheid op stortingen (zowel door het RIZIV als door uzelf) te laten op het contract komen.

Door de combinatie van RIZIV-stortingen en persoonlijke stortingen vermijdt u een slapend contract, waar niks meer mee gebeurt, bijvoorbeeld als u verandert van werk en heeft daardoor geen recht meer op het RIZIV sociaal statuut. Naast een sociale pensioenovereenkomst, bestaat er een variant: de pensioenovereenkomst. Het is voorbehouden voor zelfstandigen en heeft dezelfde fiscale/sociale voordelen, maar omvat geen aanvullende bescherming en laat minder aftrek toe (€ 3.859,4).

“Ik heb al een RIZIV-contract bij Curalia, maar heb nog nooit een persoonlijke storting gedaan in het kader van het aanvullend pensioen. Wat moet ik doen?”

Zoals reeds gezegd, kunnen zowel RIZIV- als persoonlijke stortingen op één en hetzelfde contract gebeuren. U hoeft dus geen nieuw contract af te sluiten: voor een persoonlijke storting in het kader van het aanvullend pensioen kunt u simpelweg op uw RIZIV-contract storten.

Elke persoonlijke storting op uw aanvullend pensioencontract gedurende in het jaar 2023 kan van uw belastbaar inkomen worden afgetrokken. Wacht niet langer om te storten!

Ik wil een storting doen om te profiteren van het fiscaal voordeel in 2023!

Belangrijk voor Curalia-leden: Curalia-leden die vorig jaar reeds een persoonlijke storting deden in het kader van de Sociale Pensioenovereenkomst, ontvangen binnenkort via mail een herinnering om hun storting voor 2023 in orde te brengen. Bereken hier alvast het bedrag dat u kunt storten en aftrekken EN kijk op MyCuralia voor de betalingsinformatie (rekeningnummer, gestructureerde mededeling) die u nodig heeft. U kunt deze informatie ook nog manueel aanvragen via dit formulier.