Energie wordt duurder: hoe krijgt u uw factuur naar beneden?

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Het zal u niet ontgaan zijn als u het nieuws de afgelopen weken gevolgd hebt: de energieprijzen zijn de laatste maanden sterk gestegen.

Na de historische lage prijzen van 2020, komt de economie weer op gang, waardoor de energieprijzen terug naar het niveau van voor 2020 stijgen. Maar hoe kunt u uw energiefactuur naar beneden krijgen? Enkele tips en uitleg op een rijtje.

1. Beperk uw verbruik

De eerste tip spreekt voor zich, echter: veel mensen niet stil bij hoeveel ze kunnen besparen op verbruik. Zo bestaat gemiddeld 10% van het elektriciteitsverbruik in de woning uit spluipverbruik: lampjes, decoders, opladers, tv’s en modems die blijven aanliggen. Het is een goede gewoonte om deze toestellen uit te schakelen wanneer u ze niet gebruikt. Bovendien is duurzaam omgaan met energie niet enkel goed voor uw portemonnee, u redt er ook de planeet mee.

Wist u dat er tegenwoordig slimme apps bestaan, zoals Smappee, die uw energieverbruik in kaart brengen en uw sluimerverbruik detecteren? Ze geven aan welke toestellen te veel verbruiken en aan vervanging toe zijn.

2. Investeer in energiezuinige toestellen

Daarnaast is het verstandig om te investeren in energiezuinige toestellen. Veel mensen schaffen bijvoorbeeld slechts een nieuwe verwarmingsketel aan wanneer de oude kapot is. Dat zorgt vaak voor een onnodig hoge energierekening op termijn. Hetzelfde geldt voor koelkast- of diepvriestoestellen, wasmachines en droogkasten, één voor één absolute energievreters. Let vooral op het energielabel dat het toestel draagt: het A+++-label is in zijne klasse het energiezuinigst.

shutterstock_1917803330

3. Vergelijk de tarieven van verschillende energieleveranciers

Een andere manier om minder te betalen voor gas en elektriciteit is door over te schakelen naar een andere energieleverancier die een goedkoper tarief hanteert. Die omschakeling is gratis en erg eenvoudig voor particulieren en kmo’s die minder dan 50.000 kWh elektriciteit en 100.000 kWh gas verbruiken. Cijfers van de VREG vertellen ons dat in mei 2021 het prijsverschil voor een gezin tussen de gemiddelde en goedkoopste elektriciteits- en aardgasleverancier het volgende was:

Elektriciteit 143,27 euro
Aardgas 217,70 euro

Hier is dus een totale besparing mogelijk van €360,97.



Bij een KMO levert het prijsverschil tussen de gemiddelde en goedkoopste elektriciteits- en aardgasleverancier een totale besparing van €1.824,93 op:

Elektriciteit 1.079,51 euro
Aardgas 745,42 euro

Het is dus sterk aan te raden om regelmatig de tarieven van andere energieleveranciers te vergelijken. Via deze website kunt u dat snel online doen. Deze tool houdt rekening met uw regio en u kunt er zelf uw eigen elektriciteitsfactuur opladen om te vergelijken.

Wist u dat u ook aan uw eigen energiemeter een slimme meter (zoals die van June) kunt koppelen die deze vergelijking automatisch voor jou maakt en automatisch overschakelt naar een goedkopere energieleverancier?

4. Betaal een realistisch voorschotbedrag

Normaal gezien wordt uw voorschot voor gas en elektriciteit door de energieleverancier berekend aan de hand van de energiefactuur van de afgelopen 3 jaar. Indien uw woon- of gezinssituatie echter verandert, is het mogelijk om dit voorschot aan te passen om verrasingen te komen staan bij de eindafrekening.

Bespaar geld, evalueer uw energieverbruik en herzie uw contracten dat te maken hebben met uw woning. Kies voor een optimale brandverzekering: neem hiervoor contact met ons op!

Bronnen:

VREG

energiesparen.be

test-aankoop

hln.be

moneytalk.knack.be