Besparen op energie: 3 veelgestelde vragen

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Aangezien de energieprijzen elke maand nieuwe records bereiken, blijven heel wat mensen met onbeantwoorde vragen achter hieromtrent. In dit artikel nemen we drie veelgestelde vragen onder de loep en beantwoorden we deze om om ervoor te zorgen dat u uw volgende energiefactuur kunt drukken.

Vraag 1: Hoe kan ik prijzen van energieleveranciers vergelijken?

Er zijn heel wat websites voorhanden om energieleveranciers en hun oplossingen te vergelijken, zowel van overheidsinstanties uit als uit commerciële hoek. Zo zijn er de V-test van de Vlaamse energiewaakhond VREG en de CREG Scan van de federale overheid. Daarnaast bieden commerciële websites als www.mijnenergie.be en www.energie-vergelijker.be de mogelijkheid om energieleveranciers met elkaar vergelijken en simulaties te maken.

Echter, door de snel veranderende energieprijzen op dit moment geven deze websites een vertekend beeld en kwamen ze onder vuur te liggen. Deze ‘klassieke’ prijsvergelijkers baseren zich voor toekomstige simulaties op prijsparameters uit het verleden. Dat is problematisch, aangezien de prijzen de laatste maanden erg snel veranderen. Bovendien vergelijken ze vaak parameters met een verschillende index: zo plaatsen ze een tarief met kwartaal-indexatie tegenover een tarief met maand-indexatie.

Kortom: de sterke recente prijsschommelingen zorgen ervoor dat de methodologie van bovenstaande websites niet meer standhoudt. Een alternatieve website werd gelanceerd door energiespecialist Kris Voorspels: 70gigawatt.com/checktarieven. Deze prijsvergelijker baseert zich op de prijs van de termijnmarkt. Dat is de markt waar leveranciers hun stroom en gas inkopen voor de toekomst. Deze methodologie, gestoeld op de toekomstige markt, zou met zicht op de toekomstig gas- en elektriciteitsprijzen betere inschattingen kunnen maken.

Vraag 2: Heeft het zin nu te veranderen van energieleverancier?

Aangezien de prijzen erg snel veranderen en de hierboven genoemde prijssimulators moeilijk kunnen volgen, kan de vraag gesteld worden of veranderen van energieleveranciers überhaupt wel nog zin heeft. Vooral bij mensen met een variabel contract zullen dergelijke vragen rijzen. Mensen die voor de energiecrisis een vast contract afsloten, zitten meestal wel nog goed, omdat hun tarief gelijk blijft gedurende het contract.

Een eerlijk antwoord op deze vraag is dus: ja, het kan de moeite waard zijn, vooral op korte termijn dan, om over te schakelen naar een goedkopere energieleverancier, maar verwacht geen glazen bol: energieprijzen voorspellen op lange termijn is op dit moment erg, erg moeilijk.

 

energie premie

Sowieso kan het geen kwaad om bovenstaande ‘klassieke’ prijsvergelijkers, zoals de CREG Scan van de federale overheid en de V-test van de VREG , naast een moderne prijsvergelijker, zoals 70gigawatt.com/checktarieven, te houden en daaruit conclusies te trekken. Maar opnieuw: de prijzen zijn tegenwoordig snel gedateerd, dus volg dit zeker tijdig op. U kunt bijvoorbeeld maandelijks deze simulaties eens doorlopen.

Vraag 3: Waarom kan ik geen vast energiecontract meer krijgen?

Bij de huidige hoge marktprijzen is het erg risicovol om nog contracten aan te bieden aan vaste prijzen. Van alle energieleveranciers biedt enkel Luminus nog vaste contracten aan. De logica hierachter? Energieleveranciers kopen vooraf de volumes aan om die klant één tot drie jaar van energie te kunnen voorzien. Maar klanten kunnen op ieder moment kosteloos vertrekken. De leverancier riskeert dan met duur aangekochte energie achter te blijven die hij mogelijk met forse verliezen moet verkopen.

Bovendien is het voor de klant zelf ook een risico: de prijzen staan op dit moment erg hoog en het is moeilijk te voorspellen hoeveel deze nog zullen stijgen. Dalen de energieprijzen weldra, dan is het interessanter om een variabeler contract te hebben. Stijgen deze nog, dan was het achteraf beter geweest om een vast contract af te sluiten.

In ieder geval: bijna geen enkele leverancier biedt nog vaste energiecontracten aan, dus de keuze voor een variabel contract dring zich sowieso op.

Bronnen:

De Tijd

Callmepower

energie-vergelijker

70gigawatt.com/checktarieven